Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πρόσκληση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της εισόδου της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς, σας προσκαλούν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην είσοδο της πόλης, επί της οδού Ναύπακτου, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 και ώρα 11:00 πμ.
Διαβάστε περισσότερα »...

Εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 9 το πρωί θα διεξαχθούν οι εξετάσεις της Α’ Περιόδου 2013 για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη. Σύμφωνα με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα εξετάσεων (ισόγειο) της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Αχαΐας (Σταγείρων αρ. 23, Πάτρα).
Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας θα παραλαμβάνει δικαιολογητικά υποψηφίων μέχρι και την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις.
Οι υποψήφιοι, για να τους επιτραπεί η συμμετοχή τους στις εξετάσεις θα επιδεικνύουν στην Επιτροπή, εισερχόμενοι στην αίθουσα εξετάσεων, την αστυνομική τους ταυτότητα ή κάθε άλλο αποδεικτικό μέσο των στοιχείων ταυτότητάς τους, όπως αυτά ορίζονται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690/99, ΦΕΚ 99/Α/1999).
Η εξέταση θα γίνει με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ερωτηματολόγια πολλαπλών επιλογών (σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην με αρ. πρωτ. 38200/1136/11-08-2011 Υ.Α).
Για την υποβοήθηση των ενδιαφερόμενων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.yme.gr. και συγκεκριμένα στη διαδρομή : Επικοινωνίες → Ραδιοερασιτέχνες παρ. 11→ υποπαράγραφος 11.7 , [http://www.yme.gr/?getwhat=1&oid=1160&id=tid=1184], έχουν αναρτηθεί δύο αρχεία (PDF) με ερωτηματολόγια από την ύλη των εξετάσεων το ένα για την κατηγορία «1» και το άλλο για την κατηγορία «Εισαγωγικού Επιπέδου». Επίσης έχει αναρτηθεί σχετικό λογισμικό για την εκπαίδευση και αυτοαξιολόγηση των ενδιαφερόμενων.
Διαβάστε περισσότερα »...

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη.




Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη στον αδελφοποιημένο από το 2009 Δήμο Lawrence του Κάνσας, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Συνοδευόμενος από την Δήμητρα Πίτσικου, επίτιμο δημότη του Δήμου Lawrence, πραγματοποίησαν τις παρακάτω συναντήσεις:
  • Με τον Κυβερνήτη της πολιτείας του Κάνσας Sam Brownback και τους Γερουσιαστές Tom Holland και Marci Francisco, στους οποίους απεύθυναν επίσημα πρόσκληση επίσκεψης στο Μεσολόγγι. Κατόπιν παρέμβασης τους, παρακολούθησαν τις διαδικασίες της ειδικής κοινής Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής και της Γερουσίας, η οποία συζητούσε τη φορολογική πολιτική της πολιτείας.
  • Με το Δήμαρχο Michael Dever και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Lawrence, με τους οποίους συζήτησαν τα περεταίρω βήματα ενδυνάμωσης της αδελφοποίησης, ενώ τους απεύθυναν πρόσκληση συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση των «Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης», η οποία θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι τον προσεχή Οκτώβριο και η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή.
  • Με την ελληνική ομογένεια της πολιτείας του Κάνσας και το πλέον δυναμικό και οργανωμένο κομμάτι αυτής, την ΑΧΕΠΑ. Συνομίλησαν με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον τωρινό Πρόεδρο Δημήτρη Σίσκο και τον επί δεκαετίας Πρόεδρο Ευθύμιο Ζαχαρόπουλο, ο οποίος τον προσεχή μήνα θα επισκεφθεί το Μεσολόγγι, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου. Συζήτησαν θέματα τουριστικής προβολής, καθώς και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων στη μεγάλη αγορά των Η.Π.Α. Επίσης το ΔΣ της ΑΧΕΠΑ του Κάνσας, ανέλαβε την προώθηση στο κεντρικό συμβούλιο της ΑΧΕΠΑ των Η.Π.Α, του αιτήματος υποστήριξης της προσπάθειας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την ένταξη του στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
  • Με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Κάνσας Burnadette GrayLittle, στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 30.000 φοιτητές, καθώς και με τον Αντιπρύτανη του Ινδιάνικου Πανεπιστημίου του Κάνσας Stephen Prue, με τον οποίο συζήτησαν την ανάπτυξη ενός πολιτιστικού προγράμματος, αντίστοιχου με αυτό που παρουσιάζεται κάθε δυο χρόνια στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων, με το σχολή Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Κάνσας.
Τέλος παραχώρησαν συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του δήμου Lawrence (εφημερίδα, τηλεοπτικό σταθμό).
Κλείνοντας τον κύκλο της επταήμερης επίσκεψης στο Δήμο Lawrence του Κάνσας, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης δήλωσε:
«Οι αδελφοποιήσεις, ιδίως με τις πόλεις εκτός Ελλάδας, δημιουργούν υποχρεώσεις στις οποίες οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε και μάλιστα δίχως οικονομικό κόστος για το δήμο. Παρέχουν όμως ευκαιρίες και δυνατότητες ανάδειξης του δήμου μας, όταν οργανώνονται σωστά.
Μέσω της σχέσης μας με το Δήμο της Μόρφου συμμετέχουμε στο παγκόσμιο δίκτυο των «Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης», του οποίου η Γενική Συνέλευση θα γίνει σε λίγους μήνες στην πόλη μας. Μέσω της σχέσης μας με το Δήμο του Lawrence, γνωρίσαμε την ελληνική ομογένεια και ξεκινάμε τη σχέση μας με την ΑΧΕΠΑ στις Η.Π.Α. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, συστήνοντας άμεσα άτυπη επιτροπή αξιοποίησης των αδελφοποιήσεων στο δήμο μας, ενώ προχωράμε στην υποβολή πρότασης σε πρόγραμμα επιχορηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για σύμπραξη με αδελφοποιημένες πόλεις εντός και εκτός αυτής.
Η πόλη οικουμενικό σύμβολο της Ελευθερίας πρέπει να βρίσκεται και να προβάλλεται σε κάθε γωνία του κόσμου. Όσοι δεν το κατανοούν αυτό και θεωρούν πως κάνουμε ταξίδια αναψυχής, δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι σημαίνει Μεσολόγγι και ποια μηνύματα μπορεί να εκπέμψει στα πέρατα του κόσμου».

Διαβάστε περισσότερα »...

ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα »...

Ημερίδα ενημέρωσης για τις επιχειρηματικές δυνατότητες στον Αγροτικό Τομέα


«Μία από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η στροφή στον Αγροτικό Τομέα και η στήριξη, ιδίως, των νέων επιχειρηματιών – αγροτών που φέρουν μαζί τους, την κουλτούρα των νέων τεχνολογιών, την αντίληψη βελτίωσης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και την αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας τους». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Σύγχρονες επιχειρηματικές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα του Δήμου Θέρμου».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχείου Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία και συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Θέρμου.
«Η γεωργία και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάταξη της οικονομίας της χώρας και ιδίως της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ παράλληλα η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προϋποθέτει και τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας ενώ πρόσθεσε πως «όπως όλοι ξέρουμε η γενικές πολιτικές όσο κι αν έχουν τη βαρύνουσα σημασία τους, δυστυχώς δεν αρκούν από μόνες τους. Επάνω σε αυτές τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, έρχονται να «κουμπώσουν» οι πρωτοβουλίες των τοπικών κοινοτήτων, των τοπικών κοινωνιών».
Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις αποδοτικότερες μεθόδους αγροτικής παραγωγής, τις επενδύσεις στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις, το Καλλιεργητικό Πλάνο Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδος κ.α.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, που είχε και την  ευθύνη της διοργάνωσης, επεσήμανε πως αυτές οι επιτυχημένες ενημερωτικές ημερίδες θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές προκειμένου το σύνολο των αγροτών να ενημερωθεί για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Αιτωλοακαρνανία και τις αποδοτικότερες μεδόδους που μπορούν να ακολουθήσουν.
Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Χριστογιάννης και Σάββας Αυγέρης, ο Δήμαρχος Θέρμου Θεόδωρος Πορφύρης, αντιδήμαρχοι, φορείς των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα »...

Οι πρωτοβουλίες και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα

Τα προβλήματα, οι πρωτοβουλίες και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα καθώς και η προετοιμασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλος», υπό την προεδρία του Διονύση Μαυρόγιαννη.
«H Περιφέρεια επιθυμεί την υλοποίηση μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί κάθε διατιθέμενο πόρο, είτε ευρωπαϊκό είτε εθνικό προκειμένου να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις των φτωχότερων περιοχών της χώρας. Παράλληλα απαιτείται η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να έχει κατεύθυνση τη βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία και να διαθέτει ένα ισχυρό πολιτικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, έτσι ώστε να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές, να συμβάλλει σε μια έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική και ανταγωνιστική θέση των αγροτών» επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ ανέπτυξε και την προετοιμασία που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Δ.Ε. για τον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, και κάλεσε τους φορείς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους να έχουν ενεργότερη συμμετοχή στο σχεδιασμό που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, κατά την εισήγησή του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εμφανίζει ο πρωτογενής τομέας, όπως ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, η ηλικιακή διάρθρωση του αγροτικού πληθυσμού, η ελλιπής εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, οι μεγάλες αδυναμίες στον τομέα διακίνησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, η πλημμελής οργάνωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων, η έντονη διαφοροποίηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων εντός της Περιφέρειας και οι περιορισμένες δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης των δασών της Περιφέρειας.
«Η Περιφέρεια ενέταξε στο πρόγραμμά της στοχευόμενες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ώστε να μπορέσει να αμβλύνει τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και των αγροτών μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Παρεμβάσεις όπως η βελτίωση της δομής της Περιφερειακής Δημόσιας Διοίκησης για τον Αγροτικό Τομέα και της αποδοτικότητας των γεωτεχνικών υπηρεσιών, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών της ΠΔΕ, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Καλλιεργητικό-Κτηνοτροφικό Πλάνο, η βελτίωση-εκσυγχρονισμό των εγγειοβελτιωτικών έργων και η δημιουργία-βελτίωση των υποδομών του πρωτογενή τομέα» σημείωσε εκτός άλλων ο κ. Αγγελόπουλος.
Ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε, παράλληλα, πως «αποτελεί πλέον διαπίστωση ότι ο αριθμός των νέων αγροτών, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μειώνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η ηλικιακή κρίση στον αγροτικό τομέα και διεκδικεί να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των νέων αγροτών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Επιπλέον συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες όπως οι υποδομές, η διατηρηση των υφιστάμενων τοπικών ποικιλιών και η βελτίωση τους, ενώ ανάμεσα στα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν η επαναφορά του προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού και η πιστοποίηση των προϊόντων.
Διαβάστε περισσότερα »...